Vesti

Katedra za animaciju u inženjerstvu

Virtuelno putovanje Novim Sadom

Projekat “Virtuelno putovanje Novim Sadom” se oslanja na prikaz kulturnog nasleđa i šireg istorijskog, društvenog i kulturnog konteksta u kojem su odabrani objekti nastajali, bivali transformisani i nestajali.

Animacija glavnog gradskog trga izvedena je za četiri vremenska sloja (1870-1970). Animirani modeli zasnivani su na naprednim tehnologijama, a posebna pažnja je posvećena autentičnosti ambijenta trga u različitim periodima.  

Značaj projekta ogleda se u njegovom naučnom doprinosu u oblasti studija nasleđa, sa naglaskom na primeni digitalnih tehnologija u prezentaciji i očuvanju kulturnog nasleđa, materijalnog i nematerijalnog. Autori projekta su prof. dr Ratko Obradović, prof. dr Anica Draganić, doc. dr Maria Silađi, doc. dr Ivana Vasiljević, doc. dr Nenad Kuzmanović, dr Isidora Đurić, Aleksa Paunović, Milan Miščević, Filip Mirčeski, Aleksandra Bobić, Miloš Obradović, članovi Katedre za animaciju u inženjerstvu, Katedre za arhitekturu i urbanizam i Katedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, kao i Zoran Marinković i Oleg Knežević.

Projekat je podržan i sufinasiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Autonomna pokrajina Vojvodina, Republika Srbija, u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u AP Vojvodini u 2022. godini

Copyright © 2022 Katedra za animaciju u inženjerstvu